Wat bereikt Schuldhulpmaatje Nederland?

Resultaten 2023: SchuldHulpMaatje vroeg inschakelen voorkomt stapeling schulden

In 2023 steeg het aantal hulpvragen bij SchuldHulpMaatje opnieuw met 12 procent, naar bijna 11.000. Daarnaast hielpen we ruim 44.000 mensen preventief online met informatie, advies en tools hoe ze zelf kunnen werken aan een financiële balans.

“Met steeds meer Nederlandse huishoudens die financieel kwetsbaar of financieel ongezond zijn*, is het aantal mensen dat hulp zoekt nog altijd het topje van de ijsberg”, vertelt Peter Rijsdijk, algemeen directeur SchuldHulpMaatje Nederland.

Van de hulpvragers is 61 procent (nog) niet in beeld bij professionele schuldhulpverlening. Dat betekent dat SchuldHulpMaatje een aanvulling is op de professionele schuldhulpverlening en mensen via informele netwerken en online weet te bereiken om hulp te bieden. Dat is goed nieuws, want het voorkomt verdere stapeling van schulden.

Meer cijfers uit 2023

Er waren vorig jaar 3211 vrijwilligers actief voor SchuldHulpMaatje.

Inwoners van 161 gemeenten kunnen begeleiding ontvangen van een SchuldHulpMaatje.

Afgelopen jaar sloten 11 nieuwe locaties zich aan als lid bij de Vereniging SchuldHulpMaatje: Maastricht, Dommeldal, Nunspeet, Ommen, Veendam-Pekela, Hoeksche Waard, Nieuwegein, Amstelveen, Waddinxveen, Nijmegen en De Bilt.

* Zes op de tien Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of financieel ongezond, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. In 2021 was dat nog vijf op de tien. Meer lezen?