Armoede. Opeens is het ook een thema in Nederland. Kerk in Actie start, in samenwerking met de Voedselbank en SchuldHulpMaatje, een langdurige campagne tegen armoede in eigen land. Steeds meer gemeenten haken aan.

Het na-effect van corona, de hoge inflatie en de gestegen energiekosten. Steeds meer Nederlanders komen in financiële problemen. Bijna een miljoen mensen in ons land leeft onder de lage-inkomensgrens. 

Krijg weer grip op je geldzaken, maak een einde aan je stress en zorgen.


Bel direct: 06 – 83006566 Of vul het contact formulier in!

Naar contactformulier

 

De Voedselbank helpt 115.000 van hen. Het aantal aanvragen bij de Voedselbank steeg het afgelopen jaar met maar liefst 31 procent. “Er is echt iets aan de hand in Nederland, ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zegt bestuurslid Paul van Berkel. 

Donaties

De Voedselbank heeft grote moeite om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen. Dit heeft te maken met de anti-verspillingstendens in ons land. Van Berkel: “De Voedselbank leeft van wat bedrijven en supermarkten overhouden. Dat is steeds minder door een voorzichtiger inkoop en allerlei acties. Goed nieuws voor de planeet, slecht nieuws voor de Voedselbank. We worden steeds meer afhankelijk van donaties.” Daarom heeft de Voedselbank de hulp van Kerk in Actie ingeroepen. Zo is de actie Samen tegen armoede ontstaan, waarbij kerkelijke gemeenten in heel Nederland in beweging komen.

Gemeenten kunnen op twee manieren helpen:

  • Door mee te doen met een voedselpakkettenactie. De Voedselbank heeft een lijstje samengesteld van producten die landelijk het meest nodig zijn. Gemeenteleden kunnen die doneren. Kerk in Actie heeft speciale, gratis pakketdozen gemaakt om deze producten in te verzamelen. De Voedselbank zorgt ervoor dat deze dozen terechtkomen waar de nood het hoogst is.

Door het speciale boodschappenlijstje én doordat de dozen door heel Nederland worden gedistribueerd, is deze actie aanvullend op de activiteiten die veel gemeenten al voor de Voedselbank doen. Daarom kan elke gemeente meedoen, naast of in plaats van wat er al gebeurt.

  • Door zich aan te melden als inleverpunt voor voedselpakketten uit de buurt. Met de voedselpakkettenactie kan iedereen meedoen, ook buurtbewoners. Kerk in Actie helpt kerkelijke gemeenten met de promotie van de actie. Door inleverpunt voor het dorp of de wijk te worden, kunnen gemeenten kerk van betekenis zijn.

SchuldHulpMaatje

De actie Samen tegen armoede helpt mensen ook om structureel uit de armoede te komen. Hiervoor werkt Kerk in Actie samen met SchuldHulpMaatje. Deze organisatie wil op veel plekken in Nederland mensen uit de schulden helpen. Het opzetten van zo’n locatie en het trainen van vrijwilligers kost geld. Kerk in Actie ondersteunt SchuldHulpMaatje bij het opzetten van deze locaties.

Ds. Karin van den Broeke, programmaleider van Kerk in Actie, is gemotiveerd om van Samen tegen armoede een succesvolle actie te maken: “Bovenop wat we al doen aan armoedebestrijding, willen we met deze actie iets extra’s in gang zetten. Samen met kerken in heel Nederland komen we in beweging voor een leefbaar bestaan voor ieder mens, voor ieder kind.” (Bericht overgenomen uit het magazine ‘Kerk in Actie’)