HomeNieuwsStichting SchuldHulpMaatje een jaar na de start...

Stichting SchuldHulpMaatje een jaar na de start in Wijk bij Duurstede

Stichting SchuldHulpMaatje een jaar na de start in Wijk bij Duurstede

“We worden steeds beter gevonden”

Je baan verliezen, ziekte, een faillissement, een scheiding, gebrek aan inzicht; het kunnen allemaal oorzaken zijn van financiële problemen. Stichting SchuldHulpMaatje biedt ondersteuning aan mensen die te maken hebben met schulden. Niet door het geven van geld, maar met een luisterend oor, hulp bij het inzichtelijk maken van geldzaken en het motiveren om het heft in eigen hand te nemen.

“Schuldproblematiek werkt verlammend. Mensen ervaren dusdanige stress dat ze vaak niet meer helder kunnen nadenken. Onze stichting helpt betrokkenen om orde op zaken te stellen. Als iemand de handschoen oppakt en daadwerkelijk in actie komt, dan is onze missie geslaagd. Dat is super dankbaar werk”, meent Bernard Baakman. Hij is binnen de stichting coördinator van de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Gedreven

Stichting SchuldHulpMaatje is nu zo’n jaar actief in de gemeente Wijk bij Duurstede. “Het is mooi te zien dat de Stichting SchuldHulpMaatje steeds beter gevonden wordt. We hebben een goede samenwerking met de gemeente en bijvoorbeeld Humanitas en Stichting Binding. We kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt. Ons doel is om jaarlijks ongeveer 25 mensen te helpen en dat gaat lukken. Het is bijzonder te ervaren hoe gedreven onze vrijwilligers -die we ‘maatjes’ noemen- zijn”, vindt Bernard Baakman.

Trots

Francien Niessen is coördinator van de maatjes binnen de gemeente Wijk bij Duurstede: “Ik ben ontzettend trots op onze maatjes. We zijn met 12 maatjes gestart, inmiddels hebben we er nu 13. Ze zijn allemaal opgeleid en zijn heel erg gedreven. De hulpvragen variëren in zwaarte en complexiteit. Soms staan de financiële zaken binnen een paar afspraken op de rit, soms is er veel langer nodig en zijn er problemen op veel verschillende vlakken. De stichting is heel professioneel georganiseerd, de maatjes krijgen allemaal eerst een opleiding voordat ze kunnen beginnen. Maandelijks komen we bij elkaar en bespreken we de hulptrajecten. Door het delen van verhalen, leren de vrijwilligers van elkaar.”

Resultaten

Bernard: “In 90% van de gevallen die we aannemen, boeken we resultaten. Dat is bijzonder. Soms zijn wij degene die binnen 1 of 2 gesprekken iemand al dusdanig in de actiestand hebben gekregen dat hij of zij zelf verder kan. Soms komt iemand in de schuldsanering en blijven we langs de zijlijn al die jaren als maatje langs de zijlijn aanmoedigen.”

Taboe doorbreken

“Ik zou willen dat het taboe rondom schuldenproblematiek verder wordt doorbroken. Mensen hebben vaak last van schaamte waardoor ze geen hulp durven vragen. Als ze eenmaal de stap zetten en bij ons aankloppen, is de opluchting groot. Ja, we maken schrijnende situaties mee. Maar het lukt vrijwel altijd om stapjes in de goede richting te zetten. Door bijvoorbeeld alleen al samen een kasboekje te maken, tips te geven om anders boodschappen te doen of samen door de hele administratie heen akkeren en te kijken waar er bespaard kan worden. Alle kleine dingen samen maken een heel groot verschil. Het is heel dankbaar werk”, besluit Francien.